Selectează o Pagină

Episcopia Română Unită cu Roma, Greco-Catolică de Oradea Mare 

Universitatea „Babeș-Bolyai”
Facultatea de Teologie Greco-Catolică, Departamentul Oradea

Seminarul Teologic Greco-Catolic
Sfinții Vasile, Grigorie și Ioan

Vă invităm la lucrările Simpozionului desfășurat sub egida Şcolii Ardelene

Luminile românești

toleranță și afirmare identitară

în Transilvania sec. XVIII – XIX și în Europa de astăzi

Oradea, 7-9 oct. 2021

(Descarcă aici invitația)

Iluminismul românesc s-a  datorat în primul rând Școlii Ardelene și a fost promovat în special de clerici, iar tradiția românilor a dobândit o voce prin deschiderea către modernitate.

În acest an, la 200 de ani de la întoarcerea lui Petru Maior la casa Tatălui ceresc, când Europa postseculară este în căutarea unei formulări care să-i exprime unitatea și diversitatea, specificul și universalitatea, când modernitatea a devenit ea însăși o tradiție contestată, adresăm istoricilor, teologilor și cercetătorilor culturii invitația de a evalua soluțiile de conviețuire din Transilvania de acum două secole din perspectiva provocărilor de astăzi, precum și felul în care religia, Biserica și clerul pot contribui în mod realist și pertinent la configurarea Europei de azi și de mâine.

Lucrările simpozionului se vor desfășura fizic, online sau hibrid, în funcție de situația epidemiologică (participanții vor fi anunțați în a doua jumătate a lunii septembrie). În cazul desfășurării cu prezență fizică, participanților li se va asigura cazarea și masa.

 Vă rugăm să confirmați participarea dvs. până pe data de 12 sept. 2021 printr-un mesaj cu titlul comunicării și un rezumat de maximum 500 de semne la adresa email: scoalaardeleana2021@gmail.com