Selectează o Pagină

MITROPOLIA ROMÂNĂ UNITĂ CU ROMA GRECO-CATOLICĂ BLAJ 

și SEMINARUL MAJOR ARHIEPISCOPAL “BUNA VESTIRE” BLAJ

în colaborare cu

FACULTATEA DE TEOLOGIE GRECO-CATOLICĂ, DEPARTAMENTUL BLAJ

din cadrul UNIVERSITĂȚII „BABEȘ-BOLYAI” CLUJ-NAPOCA

VĂ INVITĂ,

miercuri 24 noiembrie 2021, începând cu ora 20,00,

la întâlnirea ANIVERSARĂ – ONLINE:

 

 

GHEORGHE ȘINCAI

 (1754 – 1816)

 205 ani de la trecerea la cele veșnice

PROGRAM

Cuvântul de deschidere al evenimentului – Preasfinția Sa Cristian CRIȘAN, Episcop Auxiliar al Arhieparhiei de Alba Iulia și Făgăraș.

Prelegeri:

Gheorghe Șincai se întoarce acasă – Pr. Toader DULĂU, inițiatorul demersului de aducere a rămășițelor pământești ale lui Gheorghe Șincai și înhumarea lor în satul natal Râciu.

Gheorghe Șincai, un Om al Luminilor – Ana Maria ROMAN NEGOI, Cercetător dr. în Departamentul de Istorie, Arheologie și Muzeologie; Facultatea de Istorie și Filologie; Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia.

Moderator: Pr. Călin-Daniel PAȚULEA

«Corifeii Şcolii Ardelene s-au impus în istoria şi cultura românească a secolului al XVIII-lea, ca o generaţie simbol care a realizat, nu doar pasul decisiv spre modernitate, ci şi deschiderea şi integrarea acestor domenii în marile sisteme ideatice ale Europei Luminilor. Reprezentanţi ai istoriografiei române şi străine s-au apropiat constant de această generaţie, încercând investigarea şi surprinderea, până la detaliu, a aspectelor şi realizărilor de care Şcoala Ardeleană şi-a legat numele, de la scrisul istoric până la mişcarea naţională, de la controversele teologice ale vremii până la efortul comun de popularizare a ştiinţei şi răspândire a luminii cunoaşterii.

Gheorghe Șincai (1754-1816) a ilustrat profilul unui iluminist tipic în intenție și prin realizările sale. Mediile de formare din care se revendică (Roma, Viena, Buda) au oferit fundamentul ideologic pentru  eruditul și funcționarul imperial care și-a lăsat amprenta inconfundabilă asupra evoluției culturii românești din Transilvania în Secolul Luminilor».

 Date necesare conectarii:

Join Zoom Meeting

https://us06web.zoom.us/j/85233086729?pwd=MDlLYk4rNlVQaFNPaU5rN3BLSFFYdz09

Meeting ID: 852 3308 6729

Passcode: 725866.

 

 Vă așteptăm cu drag!